Castanyada

The Castanyada is a Catalan folkloric festivity which is celebrated on the “Día de Todos los Santos”. All Saints’ Day or Day of the Dead is to honour and remember those who have passed away, and as a celebration of the fall season.

The origin of this festivity is found in an ancient burial ritual celebration. Families used to gather around the table to eat the typical autumn fruits (chestnuts and sweet potatoes) and panellets, (small marzipan cakes), as they remembered their ancestors.

The legend says that the tradition of eating these highly energetic foods the night before All Saints originated because bell ringers had to work all night in churches. This was to warn the neighbours of the coming time to pray for the deceased. Ringing the bells all night long was a very exhausting job. Bell ringers would consume chestnuts and sweet wine to gain forces.

 


 

Castanyada

La castanyada és una festivitat folklòrica catalana que se celebra al dia de tots els sants per honrar la memòria d’aquells que ja no es troben amb nosaltres i és també una celebració de la tardor.

L’origen d’aquesta festivitat es troba a les celebracions de funerals.  Les famílies es reunien al voltant de la taula per menjar castanyes, moniatos i panellets mentre recordaven els seus avantpassats.

La llegenda diu que la tradició de menjar aquests aliments tan energètics la nit abans de tots sants s’originà perquè els campaners havien de treballar tota la nit a les esglésies per avisar els veïns que era hora de pregar pels seus morts. Tocar les campanes durant tota la nit era esgotador, per això els campaners havien de consumir castanyes i vi dolç per agafar forces.

READ  Learning English - The Challenges

 

Castañada

Las Castañada es una festividad folclórica catalana que se celebra el día de todos los santos para honrar la memoria de los que ya no están con nosotros, y es también una celebración del otoño.

El origen de esta festividad se encuentra en la celebración de los funerales. Las familias se reunían alrededor de la mesa para comer castañas, boniatos y panellets mientras recordaban a sus antepasados.

La leyenda dice que la tradición de comer estos alimentos tan altamente calóricos la noche antes de todos los santos de originó porque los campaneros tenían que trabajar toda la noche en las iglesias para avisar a los vecinos de que era hora de rezar por sus muertos. Tocar las campanas durante toda la noche era agotador, por ello los campaneros tenían que consumir castañas y vino dulce para coger fuerzas.